R404A-kylmäaineesta luopuminen: kun olet valmis, mekin olemme

001-01 On enää alle vuosi aikaa siihen, kun kylmäaine R404A kielletään uusista kaupallisen jäähdytyksen käyttökohteista Euroopassa ja vuodesta 2020 eteenpäin huoltoon voidaan käyttää ainoastaan kierrätettyjä kylmäaineita. Kun alihankkijat auttavat hotelleja, ravintoloita ja elintarviketuotannon laitoksia löytämään vaihtoehtoisia ratkaisuja, Danfossilla on valmiina laaja valikoima komponentteja suosittuihin vaihtoehtoihin, kuten R448A, R449A, R513A ja R452A – samoin kuin maksuttomia digitaalisia työkaluja valinnan tueksi.

- 5. maaliskuuta 2019 Julkaisija Danfoss Cooling

Kun tarjonta on epävarmaa, hinnat heittelehtivät ja selkeä käyttökielto uusissa käyttökohteissa häämöttää, R404A ei ole enää vaihtoehto eurooppalaisille kylmäalan ammattilaisille. Valitsitpa sitten uudeksi kylmäaineeksi R448A:n, R449A:n, R452A:n tai jonkin muun, voimme auttaa monin eri tavoin:

  • Määräykset täyttävät komponentit tärkeimpiin uusimpia vaihtoehtoisia kylmäaineita varten. Uusimpiin hyväksyntöihin ja kehitysaskeliimme kuuluvat EVR v2 -magneettiventtiilit, termostaattiset TU-, T2-, TD1- ja TE 5-55 -paisuntaventtiilit, suodatinkuivaimet, GBC-palloventtiilit, NRV-takaiskuventtiilit ja SGP-nestelasit. Myös MLZ- ja LLZ-scroll-kompressorimme (Evolution A), VLZ-invertterikompressorimme ja MTZ- ja NTZ-mäntäkompressorimme (Evolution B) ovat samaan tapaan määräystenmukaisia – samoin kuin Optyma-koneikot sisä- ja ulkotiloihin.
  • Usean kylmäaineen yhteensopivuus tarkoittaa, että useimmat näistä komponenteista sopivat käytettäviksi useiden eri kylmäaineiden kanssa, mikä pienentää vertailuarvojen määrää ja tuo monikäyttöisyyttä mahdollistaen samalla pienet varastomäärät. 
  • Maksuttomat digitaaliset työkalut ja sovellukset auttavat sinua valitsemaan oikean kylmäaineen ja komponentit nopeasti ja helposti tietokoneelta, tabletilta tai mobiililaitteelta. 

Kun olet valmis luopumaan R404A:sta, meillä on tarjolla monia erilaisia ratkaisuja, joiden ansiosta muutos on turvallinen ja vaivaton – olipa kyse sitten matalan tai keskitason lämpötilan käyttökohteista.

Milloin R404A-kylmäaineesta luovutaan Euroopassa?
R404A:n GWP-arvo (vaikutus ilmaston lämpenemiseen) on 3 922, mikä on reilusti kiinteitä yli -50 °C:n lämpötiloihin käytettäviä kylmälaitteita koskevan F-kaasuasetuksessa mainitun tason 2 500 yläpuolella. Siksi siihen sovelletaan jo nyt EU:n kylmäaineiden käytön lopettamista koskevia sääntöjä.

Tarjontaa on vähennetty kiintiöillä, mikä tarkoittaa, että kuluneiden kuukausien aikana hinnat ovat heittelehtineet paljon. 1. tammikuuta 2020 alkaen huollossa saa käyttää ainoastaan kierrätettyä R404A-kylmäainetta – eikä sitä saa käyttää enää lainkaan uusissa jäähdytys- ja kylmälaitteissa.

Virallisen neuvon mukaan ammattilaisten on lopetettava R404A-kylmäaineen käyttö mahdollisimman nopeasti.

Mitkä ovat R404A:n parhaat korvaavat tuotteet?
Kylmähuoneisiin ja muihin pieniin ja keskikokoisiin kaupallisiin kylmäsovelluksiin R404A-kylmäaineelle erinomaisia vaihtoehtoja ovat R448A, R449A, R452A tai R134a, joiden GWP-arvo on 50–65 % matalampi. Uudempi vaihtoehto R513A soveltuu samoin erinomaisesti käyttökohteisiin, joissa esiintyy väliaineen vastapainetta (MBP).

Pieniin erillisyksiköihin (tyypillisesti elintarvikealalla) luonnolliset kylmäaineet voivat olla kestävä pitkän aikavälin vaihtoehto. Uusissa laitteissa, joissa täyttö on alle 150 g, tai kun sijainti niin sallii, A3-luokan komponentit, kuten R290 ja R600A voivat olla ihanteellinen valinta. R513A ja R134a ovat myös hyviä ja edullisia vaihtoehtoja MBP-järjestelmille, joissa kylmäainetäyttö on suurempi.


Kuinka löydän nyt saatavilla olevia yhteensopivia komponentteja?
Coolselector 2 helpottaa parhaiden, matalan GWP-arvon omaavien kylmäaineiden kanssa käytettävien komponenttien valintaa. Syötä ohjelmaan muutamia parametreja, kuten kylmäteho, kylmäaine ja höyrystymis- ja lauhtumislämpötila, ja ohjelma ehdottaa tarpeisiisi sopivia vaihtoehtoja. Kaupallisten käyttökohteiden moduuli tukee myös kylmähuoneiden kuormalaskelmia ja löydät sieltä kaikki valittuun kylmäaineeseen saatavilla olevat Danfossin ratkaisut.

 

 

replacing-r404a-coolselector-apps

Tuorein versio sisältää yksityiskohtaiset log(p)-h-kaaviot erittäin monille eri kylmäaineille samoin kuin yleiskatsauksen toisiinsa sopivista komponenteista ja kylmäaineista.

Ohjelmaa päivitetään säännöllisesti uusilla tuotteilla ja ominaisuuksilla, ja se on käytettävissä niin verkossa kuin paikallisesti tietokoneelle ladattuna versiona.

Mistä saan apua uusien kylmäaineiden jälkiasennukseen?
Yksittäistä, kaikkiin tarkoituksiin sopivaa korvaavaa kylmäainetta ei ole olemassa, mutta oikeilla työkalut voit tehdä huollosta ja jälkiasennuksesta huomattavasti helpompaa.

- Refrigerant Slider on kylmäalan ammattilaisten maailmanlaajuisesti suosituin mobiilisovellus. Se muuttaa älypuhelimesi paine-/lämpötilasuhteen näyttäväksi kylmätikkusovellukseksi, joka sisältää yksityiskohtaista tietoa yli 80 kylmäaineesta, mukaan lukien GWP-arvon, otsonituhopotentiaalin (ODP), luokan, öljytyypin, kemikaaliseoksen ja CAS-numeron.

- Low-GWP Refrigerant Tool on käytettävissä mobiili- ja pöytäversiona ja se auttaa sinua tunnistamaan mahdolliset muutokset TXV:n tulistuksen säädössä, kun korvaat järjestelmäsi nykyisen kylmäaineen alhaisemman GWP-arvon vaihtoehdolla.

Työkalut matalan GWP-arvon kylmäaineille:

Löydät kaikki nämä työkalut Refrigerant Transition Centeristämme.

Jos kaipaat lisätietoa F-kaasuasetuksesta, tutustu kylmäaineita käsittelevään tietolehtiseemme. 

 

Sosiaalinen media

Danfoss Cool on virallinen sosiaalisen median kanavamme. Osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa

Coolselector®2 - Selkeä ohjelma kylmäkomponenttien valintaan

Coolselector®2 on markkinoiden selkein ammattilaisille suunnattu työkalu, jolla kaikkien kaupallisten kylmäjärjestelmien ja teollisen kylmän projektien suunnittelu käy kädenkäänteessä. Ainutlaatuinen työkalu yksinkertaistaa hankalatkin projektit. Ohjelmisto on aina käytettävissä, sillä se toimii sekä online että offline.

Haluatko tietää lisää?

Kiinnostaako asia sinua ja haluat tietää aiheesta lisää? Lähetä meille sähköpostia ja otamme sinuun yhteyttä.

 

Ole sosiaalinen Osallistu

Haluatko olla meihin yhteydessä?

Tutustu meihin ja osallistu keskusteluun